Ako se pojavi situacija u kojoj će vam trebati struja, isplati se pripremiti se sa svojim generatorom struje. Nije važno dolazi li do ove situacije zbog nevremena, prometne nesreće ili privremenog nestanka struje. Ako imate električni agregat (generator) u blizini, svoju kuću, ured, vikendicu ili poslovni prostor možete jednostavno održavati dok struja ponovno ne bude dostupna.

#1 Što je generator i od čega se sastoji?

#2 Koji generator je pravi za vas?

#3 Koji je meki i tvrdi start uređaja koji je priključen na napajanje?

#4 Što je regulacija napona?

#5 Koje su vrste elektrana?

#6 Jesu li generatori bučni?

#7 Zašto su inverterski generatori bolji?

#8 Trebate li ulje u generatoru?

#9 Kojim generatorom struje mogu napuniti laptop?

#10 Što mogu spojiti na generator?


#1 Što je generator i od čega se sastoji?

Elektrana, odn. električni generator je uređaj koji pretvara mehanički rad u električni napon. Služi kao rezervni izvor električne energije koju možete koristiti na mjestima gdje nema priključka na struju (vikendice, zgrade, kampovi i sl.), ili gdje je došlo do nestanka struje zbog nevremena ili nesreće i sl. Većina elektrana sastoji se od 5 osnovnih dijelova, i to:

- motor s unutarnjim izgaranjem: vučni konj generatora. Gorivo se ubrizgava u motor, koji se pali iskrom, a zatim se pretvara u mehaničku energiju.

- alternator: prostor u kojem se proizvodi električna energija. energija iz mehaničke energije pomoću rotora i statora.

- starter: njegov glavni zadatak je pokretanje generatora. Može biti električni pomoću baterije ili mehanički pomoću užeta za vuču

- Spremnik goriva: koristi se za skladištenje i kontinuirano punjenje gorivom. Većina elektrana pokreće se na benzin ili dizel.

- utičnice: broj i vrsta utičnica na svakom generatoru razlikuje se ovisno o modelu od 12V / 240V / 380V.


#2 Koji generator je pravi za vas?

Generatori korisnicima pružaju način napajanja svega, od najvažnijih uređaja i sustava do cijele kuće. Veličina generatora koji će vam trebati ovisit će o tome što želite napajati u slučaju da ostanete bez struje. Veličina generatora se najčešće ne odnosi na fizičku veličinu stroja, već na njegov električni kapacitet. Ako želite da vaš hladnjak, klima uređaj i jedan TV rade istovremeno, možete odrediti potreban električni kapacitet računajući ukupne vate svakog opterećenja.

Odabir generatora igra ključnu ulogu. Jedna od grešaka koju možete napraviti pri odabiru generatora je da pri odabiru generatora odaberete generator najveće snage kako biste mogli spojiti što više uređaja. Pritom zaboravljamo, možda i iz neznanja, jesmo li odabrali npr. jednofazni ili trofazni generator. Možda mislite da nema velike razlike, ali upravo suprotno.

Osnovna razlika je da li vam treba generator za radionicu ili generator za vikendicu.

Jednofazni generator idealan je za korištenje u domu ili vikendici, jer je većina uređaja u kući, uredu, vrtu ili vikendici jednofazna. Trofazni generator se najviše koristi na gradilištima gdje je potrebno imati 380V utičnicu. To su uređaji poput mješalice ili kružne pile. 


#3 Koji je meki i tvrdi start uređaja koji je priključen na napajanje?

Uređaj za meki start zahtijeva 2x do 3x veću snagu pokretanja od ulazne snage uređaja (npr. ručni alati s komutatorskim motorima, rasvjeta, pumpe,...). Uređaji s teškim startom (npr. kružni, kompresori, mješalice, ...) zahtijevaju 5 do 6 puta veću snagu od generatora od navedene potrošnje energije priključenog uređaja. Razlika između mekog i tvrdog starta je u početnom opterećenju uređaja spojenog na generator.


#4 Što je regulacija napona?

Ako želite prilagoditi generator točno prema vašim zahtjevima, morate znati potrošnju energije i vrstu vaših uređaja, posebno u pogledu fluktuacija napona napajanja i prirode promjena u opterećenju generatora (strujni udari tijekom pokretanja, promjene snage tijekom rada).

Tehnologija regulacije napona svakako je jedna od ključnih karakteristika elektrane (ako ima elektranu).

Složeno upravljanje - Ovo je elektrana sa složenim transformatorom, gdje ovaj transformator osigurava opskrbu električnom energijom. energije pri velikoj startnoj struji, čak i na račun pada napona. Generator s ovom vrstom regulacije idealan je za sve uređaje s teškim startom. Možete ga koristiti za napajanje uređaja kao što su kružna pila, wapka, mikser, pumpa itd.

Kapacitivna regulacija - Najniža serija regulacije generatora snage, koja je dovoljna za sve ručne alate s komutatorskim motorima, rasvjete, pumpe itd. Potrošnja energije priključene opreme može se iskoristiti do maksimalne snage generatora. Kod generatora s ovom vrstom upravljanja nije moguće opskrbiti osjetljivu elektroniku kao što su računala, telefoni itd.

AVR kontrola - Omogućuje napajanje moderne i na napon osjetljive elektronike (fine elektronike) kao što su računala, televizori, UPS, pumpe itd. Princip ove operacije je održavanje konstantnog napona na svim fazama, bez obzira na trenutno opterećenje generatora.


#5 Koje su vrste elektrana?

Jednofazni generator - Idealan je za kućnu upotrebu, jer je većina uređaja u kući, uredu ili vrtu jednofazna.

Trofazni generator - Trofazni uređaji se uglavnom koriste na gradilištima gdje je potrebno imati utičnicu od 380V. To su uređaji poput mješalice ili kružne pile.

Inverter generator - prijenosni, snažni, mali, tihi generatori koji napajaju finu elektroniku bez opasnosti od oštećenja (računala, televizori, UPS, mobilni telefon).

Generatori energije se također mogu podijeliti prema gorivu. Najčešći su benzinski generatori. Diesel generatori su snažniji i uglavnom bučniji, ali prednosti uključuju visoke performanse i izdržljivost.


#6 Jesu li generatori bučni?

Razina buke generatora razlikuje se od tipa i modela. Svojstvo "tihi generator" može se dodijeliti generatorima s razinom buke od približno 60 dB. Jače, odn. snažniji generatori su bučniji, obično oko 80-90 dB.


#7 Zašto su inverterski generatori bolji?

Inverterski generatori generiraju električnu energiju, za razliku od tradicionalnih generatora, u tri faze. Oni crpe energiju iz jednosmjernog izvora i pretvaraju je u izmjeničnu energiju pomoću elektroničkih sklopova.

Inverterski generatori su manji, lakši i puno tiši generatori. Aktivnosti koje možete obavljati s ovom vrstom generatora su npr. kampiranje.

Iako inverterski generatori ne mogu proizvesti velike količine energije poput tradicionalnih generatora, učinkovitiji su zahvaljujući tehnologiji generiranja izmjenične struje. Što je generator učinkovitiji, manje se goriva troši i spremnik goriva može biti manji. Snaga koja se može proizvesti pomoću invertera kreće se od oko 1200 do 4000 vata.

Inverterski generatori su skuplji od standardnih generatora zbog inovativne tehnologije koju koriste, buke i ekonomske učinkovitosti.

Zahvaljujući suvremenoj tehnologiji koju koriste inverter generatori, napon u utičnicama generatora je konstantan napon od 230V. Zahvaljujući tome na inverter generator je moguće spojiti svaki pojedini uređaj iz kategorije fine elektronike kao što su računalo, laptop, TV,...


# 8 Trebate li ulje u generatoru?

Dvotaktni motori zbog svoje veličine i konstrukcije nemaju sustav podmazivanja kao kod četverotaktnih motora. Zbog toga je vrlo važno da mješavina goriva (benzin) sadrži mazivo. Stoga, dvotaktni benzinski motori trebaju razrijediti benzin uljem za pravilan rad i funkcionalnost. Omjer razrjeđivanja je različit za svaki uređaj i njegov motor, ali najčešći omjer za razrjeđivanje benzina uljem je 1:25. Ipak, ovi motori se još uvijek koriste u hortikulturnom području kao motorne kose, kosilice, motorne pile ili se koriste u elektranama.

Omjer razrjeđivanja ulja s gorivom obično je prikazan na mjestima kao što su na spremniku uređaja, na naljepnici ulja, u uputama s uređaja ali i u opisu proizvoda.

Također možete naići na drugačiji omjer razrjeđivanja goriva i ulja pri uhodavanju i nakon pokretanja motora. Tijekom uhodavanja daje se omjer s većom količinom ulja, dok se nakon uhodavanja za neke uređaje može dati niži omjer ulja. Motor radi za otprilike 3 puna spremnika benzina.

Ako koristite gorivo bez ulja, motor će se pokvariti!

Ulja za podmazivanje dvotaktnih motora obično imaju oznaku 2T ili M2T. Za svako ulje proizvođač također navodi preporučeni omjer razrjeđivanja ulja na naljepnici. Ali uvijek pripremite samo onoliko mješavine goriva koliko znate da ćete potrošiti. Razrijeđeno ulje u benzinu brzo se razgrađuje, čime se gubi svojstva i stvaraju neželjene sekundarne smjese kao što su mulj, lakovi, polarne tvari koje tvore netopivu smjesu na ležajevima, ventilima itd.

Objašnjenje: Ako je omjer na pr. 25:1, znači 25 litara benzina po litri ulja.


#9 Kojim generatorom struje mogu napuniti laptop?

Možete sigurno napajati prijenosno računalo s inverterskim generatorima. Zahvaljujući inovativnoj tehnologiji, ovi generatori održavaju konstantan (bez fluktuacija) napon u utičnicama, tj. da stalno osiguravaju napon od 230V u utičnicama i tako su sigurni za napajanje fine opreme kao što su: prijenosna računala, računala, televizori, UPS, mobiteli, set-top boxovi itd.


#10 Što mogu spojiti na generator?

Vjerojatno se svi električni uređaji mogu napajati generatorom. Međutim, potrebno je da snaga generatora bude barem najveća ulazna snaga priključenog uređaja. Ako namjeravate spojiti nekoliko uređaja na generator, morate uzeti u obzir zbroj ulaznih snaga istovremeno priključenih uređaja. Ne smijemo zaboraviti ni startne struje aparata (meki i tvrdi start).

Kao primjer može se spomenuti aparat s elektromotorom i ulaznom snagom od 1000W, dok početna snaga također može dobiti 5x - 6x više energije od radne snage - 6000W. Stoga će vam u ovom slučaju trebati generator snage od oko 6000W.