Završili ste s kupnjom novog božićnog drvca i sada je vrijeme da ga postavite. Svaku umjetnu jelku kupujete zapakiranu i rastavljenu. Grane i grančice su u skupljenom stanju, a nakon raspakiravanja možete krenuti s izgradnjom drvca. Kako izgraditi božićno drvce? Uz naše upute, to možete učiniti jednostavno i brzo.

1. Izvadite sve dijelove božićnog drvca iz pakiranja i prvo sastavite postolje. Umetnite pojedinačne noge stalka u utore držača koliko god mogu i postavite drvce na tlo. Provjerite je li na ravnoj i čvrstoj površini. Ako imate božićno drvce na panju, stalak omotajte priloženom jutom.

Naš savjet: Kako stalak omotati jutom?

Postavite stalak u središte prirodnog ukrasnog platna. Zavežite ga uzicom oko panja i namjestite po potrebi.


2. Počnite širiti grane od najnižeg reda. Ručno ih raširite pod kutom od 90 stupnjeva. Za snježne smreke, lagano podignite grane pod kutom od 45 stupnjeva. Pazite da ne propustite nijednu granu i da pojedinačne grane imaju jednak razmak između sebe.

3. Počnite slagati grančice od sredine debla prema sebi. Kako biste postigli potpuniji izgled drvca, pokušajte grane uvijek raširiti u drugom smjeru (bočno ili uzbrdo). Učinite to temeljito, idući od grančice do grančice, stavljajući ih u praznine grana ispod. Oblikujte ih prema svojim željama. Ako se drvce sastoji od više dijelova, samo ih umetnite u deblo i ponovite postupak. Ne zaboravite vrh stabla. Posljednji red grančica raširite u zvijezdu. Drvce će imati savršen oblik i izgledat će uredno kao cjelina.

Prilikom aranžiranja možete birati između četiri načina.

Pri vodoravnom rasporedu sve su grančice u ravnini, ravne. Ovo je najčešći tip aranžmana.

U "padobranskom" rasporedu grane su okrenute prema tlu, pa stablo izgleda kao nakon što se otopio snijeg. U isto vrijeme, donje grane pokrivaju postolje, što izgleda elegantno.

"Zvjezdasti" raspored savršeno ispunjava cijeli prostor. Grane su vodoravno postavljene, a krajnje se granaju na sve strane, tj. u zvjezdu.

Posljednja vrsta rasporeda je "u svijeću", kod koje su krajnje grane usmjerene prema gore u blagom luku.

4. Provjerite božićno drvce izdaleka. Grane i grančice po potrebi prilagodite konačnom obliku, fino namjestite nagib i razmake i krenite s ukrašavanjem.

Nakon postavljanja jelke mnogima je najugodniji dio kićenje. Počnite sa svjetlima koja će osvijetliti svaku prostoriju i stvoriti pravu atmosferu. Zatim nastavite s božićnim ukrasima. Koristite šarene božićne kuglice, girlande ili drvene ukrase. Na kraju ne zaboravite staviti vršak na vrh drvca, npr. u obliku zvijezde. Božićne ukrase možete staviti ispod bora, npr. svjetleći LED darovi, božićni sobovi ili vilenjaci.

Čuvanje i njega božićnog drvca

Čuvajte drvce na suhom i tamnom mjestu. Preporučujemo da ga skladištite okomito, tj. j. u visinu kako bi se spriječilo oštećenje pojedinih grančica. Božićna drvca na panju, čije je deblo izrađeno od prirodnog drva, moraju se čuvati na suhom i dobro prozračenom mjestu.

Ne ostavljajte božićno drvce bez nadzora i na dohvat djece. Nikada ga ne koristite u blizini otvorenog plamena, izvora visoke temperature, u blizini zapaljivih materijala i na mjestima s visokom vlagom.

Za čišćenje božićnog drvca koristite samo vlažne krpe. Ni u kojem slučaju nemojte koristiti sredstva za čišćenje koja sadrže kiseline ili druge kemikalije koje bi oštetile božićno drvce.