Ruku na srce, tko zna osjećaj kad u kaosu koji vlada u vašoj radionici ne možete pronaći čavle, vijke, čekić ili druge alate. Da, nakon posla ponekad radionica izgleda kao da bomba eksplodirala u njoj. Red u radionici pomoći će vam da izbjegnete pola sata traženja pravog ključa i možete se u potpunosti posvetiti svom poslu. Kako organizirati svoje alate? To ćemo vam otkriti danas u našem profi savjetovalištu.

Ako ne možete naći potreban alat ili kabel koji ste ujutro držali u ruci, i tražite ih već dobrih 30 minuta, vrijeme je da pospremite radionicu.

Kako organizirati alate u radionici?

Bez obzira koliko velika ili mala bila vaša radionica, morate imati praktično organizirane alate. Dobro razmislite koje alate najviše upotrebljavate i koje koristite samo ponekad.

Ovi savjeti će vam pomoći da efikasno rasporedite alate u svojoj garaži:

- Alate koje najčešće koristite stavite na lako dostupna mjesta

- Idealno je nabaviti alate koji su praktično spremljeni u koferu

- Koristite regale, police, radionička kolica ili prazne prostore ispod stepenica

- Prvo počnite organizirati mali materijal - vijke, čavle, matice i slično

- Sortirajte svoje alate i bacite nepotrebne stvari koje zauzimaju prostor

Učinkovito korištenje prostora - ovo će vam pomoći

Radionički stol

Stol je idealno mjesto za pregledno spremanje vašeg alata. Također će vam dati mjesto za rad. Njegova je prednost što se na radioničkom stolu, osim radne površine, nalazi i zid za odlaganje alata s vješalicama i pretincima za odlaganje manjeg alata, kliješta, čekića, ključeva, imbus ključeva i slično. Ispod radne ploče nalaze se police, ormarići i ladice za odlaganje većeg alata.

Zidna ploča za alat

Zidna ploča za alat nudi vrlo učinkovito korištenje prostora u vašoj garaži - jednostavno je objesite na zid i na njega spremite alate. Za vijke, matice, ventile ili druge sitne dijelove možete korisiti kutije. Za ručne alate poput kliješta, kombiniranih kliješta ili čekića možete koristiti razne nosače i kuke .

Prednost zida je to što ga možete točno sastaviti i organizirati tako da ćete znati gdje je koji alat.

Magnetna letva i posuda

Ovi pomoćnici će vam pomoći uštediti malo prostora u radionici. Magnetnu letvu možete pričvrstiti na zid, najbolje uz radionički stol, tako da imate sve potrebne alate pri ruci.

Magnetna posuda će vam poslužiti i pri radu s dvostupnom dizalicom - možete je zalijepiti na ruku dizalice i ukloniti vijke naprimjer s kotača. Sve ćete imati pri ruci.

Radionička kolica

Radionička kolica za alat se mogu koristiti:

- za spremanje alata

- kao mobilan ormarić koji možete micati po potrebi po radionici

Radionička kolica vam omogućuju staviti alat u ladice koje nude puno prostora - sigurno ćete cijeniti praktičnu podjelu alata i lak pristup. Više nećete morati tražiti ono što vam treba u pretrpanim kutijama.

Garaža ili radionica doslovno su svetište svakog dobrog majstora. Da bi vaš rad bio što bolji i lakši, ne zaboravite redovito sređivati ​​svoje alate.

Možda ćete otkriti da su vam potrebni i neki dodatni alati.