Mučite li se sa stalnim napumpavanjem i pumpanjem guma na automobilima, biciklima ili madracima, posegnite za učinkovitim pomoćnikom – kompresorom.

Visokokvalitetni kompresor prikladan je ne samo za automobil, već i za radionicu ili vrt. Također napuhava glomazne uređaje i može čak podnijeti slavinu za alkohol.

Vrste kompresora

Kompresori se razlikuju po konstrukciji, stilu, vrsti pogona ili tlaku zraka.

Klipni kompresor

Najmanje se koristi klipni kompresor koji potiskuje zrak u tlačnu posudu – spremnik zraka. Jednostavne je konstrukcije i bučniji je.

Uljni kompresor

Najkorišteniji tip kompresora je uljni kompresor. Odlikuje se dugim vijekom trajanja i pogodan je za većinu radova u radionici.

Kompresor bez ulja

Bezuljni kompresor nema klasični klip, ima ploču s brtvom protiv temperature i habanja. Posebno je pogodan za upotrebu u hrani.

Kako odabrati kompresor?

Nekoliko čimbenika utječe na izbor kompresora. Prije nego što odaberete jedan, razmislite o svrsi korištenja kompresora.

Usisna snaga

Jedan od najvažnijih parametara je izlazna snaga:

  • 50 - 180 l/min výkon je vhodný na nástrek menších plôch a dohustenie pneumatík;
  • 180 - 280 l/min výkon je vhodný na nástrek stredne veľkých plôch;
  • do 400 l/min výkon poháňa pneumatické náradie;
  • viac ako 400 l/min výkon je vhodný pre profesionálne servisy.

Radni pritisak 

Sila kojom se zrak istiskuje određuje radni tlak. Slabiji kompresori imaju tlak ispod 10 bara, ali uobičajena vrijednost je oko 10 bara.

Ulaz

Za normalnu uporabu dovoljan je kompresor snage oko 2000 W. No, ako trebate kompresor koji će raditi kontinuirano, potražite onaj koji ima najmanje 7500 W.

Prenosivost

Čak i ako posegnete za najmanjim kompresorom, morate očekivati ​​da će njegova težina biti najmanje 10 kg. Snažniji strojevi imaju više od 30 kg, a profesionalni modeli čak 100 kg. Ako već znate da ćete premještati kompresor, razmislite o tome da ima kotače ili gumirane ručke.