Nedostaje vam privatnosti u vrtu ili na balkonu, želite li se zaštititi od sunca ili znatiželjnih pogleda susjeda? Mreža za sjenu - sjenilo - jedna je od najpopularnijih opcija.

Uloga zasjenjenih mreža je regulirati pristup sunčeve svjetlosti i osigurati jednoliku ventilaciju. Ljudi koriste i mreže za zasjenjivanje za pokrivanje ograda – zahvaljujući kojima smanjuju vidljivost kroz ogradu.

Transparentnost mreže za sjenu

Zaštitne mreže se dijele prema stupnju prozirnosti - utvrđenoj gramaturi. Što je lim gušće tkan, to je manje proziran.

Pri odabiru nijanse prvenstveno se fokusirajte na gramaturu – ona će vam pokazati kolika će (ne)prozirna biti mreža. Brojka u g/m2 govori vam o stvarnoj gustoći mreže.

Koju prozirnost odabrati?

Odaberite transparentnost mreže prema namjeni za koju ćete koristiti mrežu. Mrežica smanjuje prozirnost do najviše 90%. Takva mreža izrađena je od PVC vlakana i ima UV zaštitu. Ako je prozirnost 90%, dobivate 10% svjetla unutra. Transmisija s nižim postotkom propušta više svjetla.

Mreža ne mora biti samo crna, mnogi posežu za zelenom mrežom za zasjenjivanje ili smeđom plahtom ili sivom.

Dužina mreže za sjenčanje

Duljinu lima odaberite prema duljini balkona, okućnice ili druge površine koju trebate pokriti. Zapamtite da će jedro biti napeto, nema potrebe birati nepotrebno dugačku mrežu.

Kako pričvrstiti mrežu?

Montaža ploče za sjenčanje nije teška. Preporučamo pričvrstiti ceradu trakama za vezivanje koje su UV postojane, ubrzavaju montažu i čvrste su. Žice, kopče, užad ili drugi pričvršćivači također će vam pomoći.

Ne zaboravite da mreža mora biti dovoljno rastegnuta i pričvršćena otprilike svakih 50 cm. Ako ga ne zategnete, s vremenom se može izvući i pasti.