Znate situaciju kada ujutro jurite na posao, u kupovinu ili odvezete djecu u školu, ali ne možete upaliti auto? Ipak, dosadno? Najčešći razlog je prazan akumulator automobila. Može se jednostavno isprazniti zbog hladnog vremena, ako ostavite upaljena svjetla, na primjer, neispravan alternator itd., postoji mnogo razloga. Punjač za automobilske akumulatore može vam uštedjeti mnogo problema.

Poznajemo 3 osnovna tipa punjača za automobilske akumulatore

Klasični/trafo punjači

Osnovni tip auto punjača. U većini slučajeva oni su jeftiniji jer zahtijevaju stalnu provjeru. Ovaj tip punjača ne može regulirati struju punjenja. Prikladni su za klasične olovne baterije, ali se ne preporuča koristiti za modernije GEL baterije.

Automatski punjači

To je inteligentan i automatski tip punjača opremljen mikroprocesorom. Takav punjač za automobile može detektirati vrstu akumulatora automobila koji se napaja i prilagoditi struju kapacitetu punjenja. Učinkovitost punjenja je veća, a trajanje baterije produljeno. Prikladni su i za olovne i za gel automobilske akumulatore.

Inverter punjači

I u ovom slučaju radi se o automatskom punjaču, ali obično je manji, praktičniji i može razviti napon od samo 6-12V. Prikladni su za punjenje akumulatora motocikala i četverocikla.

💡 Savjet:

Prazni li vam se akumulator automobila prečesto? Razmislite o zamjeni. Klasični akumulator ima životni vijek od 3 do 5 godina, ovisno o kvaliteti, vrsti i namjeni automobila.

Koji su čimbenici važni pri odabiru autopunjača?

Kompatibilnost

Punjač napona 6V potpuno je dovoljan za akumulatore motocikla

Punjač napona 12V bit će sasvim dovoljan za osobna vozila

Kombiji, kamioni i neki SUV-ovi već zahtijevaju napon od 24 V

Struja punjenja

Prije svega, saznajte kapacitet svoje baterije. Struja punjenja trebala bi biti na razini jedne desetine kapaciteta akumulatora automobila. Na primjer, ako vaš akumulator ima kapacitet od 60 Ah, odaberite punjač sa strujom od najmanje 6 A. U slučaju slabije struje, punjenje bi trajalo predugo. Iako je pravilo da što se sporije puni baterija, to je punjenje nježnije, ponekad predugo punjenje može biti štetno.

Sigurnost

Za normalnu uporabu zaštita od pregrijavanja i kratkog spoja trebala bi biti standardna. Još jedan čimbenik na koji biste se trebali fokusirati je zaštita označena kao IP i ona bi trebala biti najmanje IP20 (preporučeno za korištenje u radionici ili garaži). Ispravljač je također izvrstan izbor za povećanu sigurnost jer detektira temperaturu okoline i prema njoj prilagođava način punjenja.

Dodatne funkcije

 • LED zaslon - prikazuje status napunjenosti baterije, trenutni napon i druge korisne parametre.
 • Pokretanje - funkcija koja će poslužiti u slučajevima kada je automobil dugo bio u stanju mirovanja ili morate brzo pokrenuti automobil s mrtvim akumulatorom.
 • Automatsko isključivanje - nakon maksimalnog punjenja, punjač će se isključiti.
 • Ispravljač - prilagođava način punjenja prema temperaturi okoline.
 • Brzo punjenje - korisno ako nemate sat namijenjen za punjenje baterije.
 • Zaštita od obrnutog polariteta - dodatna zaštitna funkcija koja sprječava kratki spoj u slučaju neispravnog spajanja

Kako pravilno spojiti punjač?

Kako biste izbjegli oštećenje baterije, kratki spoj ili obrnuti polaritet, ispravan način spajanja je vrlo važan. Evo ispravnog postupka:

 1. Odspojite bateriju.
 2. Provjerite je li punjač pod naponom.
 3. Spojite terminal crvene žice na pozitivni terminal.
 4. Spojite terminal crne žice na negativni terminal.
 5. Uključite punjač i postavite odgovarajući program.
 6. Kada odspajate punjač, ​​učinite suprotno.