Plastenici su pristupačnija verzija staklenika. Ne zauzimaju puno prostora i mogu stvoriti za povrće, voće i druge biljke željene toplinske uvjete, vlažnost i druge parametre koji su važni za rast biljaka. Između ostalog, oni će ih također zaštititi od štetočina i temperaturnih kolebanja.

Plastenik biljkama pruža okruženje u kojem će savršeno uspijevati.

Prednosti plastenika

Među najvećim plusevima plastenika su povoljna cijena, šik, kvalitetan materijal, dugotrajnost, pogodna je i za veliki broj biljaka, a po potrebi je lako možete premjestiti.

Naprotiv, u odnosu na staklenik ima lošija izolacijska svojstva.

Kako odabrati plastenik

Prilikom odabira plastenika, prvenstveno mislite na:

 • veličina,
 • folija,
 • ventilacija,
 • pribor,
 • konstrukcija.

Veličina plastenika

Veličinu plastenika od folije birate prema veličini vrta - prostoru u koji ga želite smjestiti i što u njemu planirate posaditi.

Obično plastenici imaju otprilike 6 - 7 m2. Ako tražite jedan od većih držača za foliju, odlučite se za plastenik dužine 10 m.

Konstrukcija plastenika

Ono od čega je plastenik izrađen određuje njegovu kvalitetu i trajnost. Struktura bi trebala biti otporna ne samo na kišu, već i na jak vjetar.

Plastenici se izrađuju od:

 • aluminij - to je materijal koji se najčešće koristi, izdržljiv je, lagan i lako se oblikuje - jedan je od najprikladnijih materijala;
 • čelik - on je najizdržljiviji, jak, robustan, a držač folije od njega će trajati nekoliko godina bez problema;
 • plastika - vodootporna je, ali nije tako izdržljiva kao aluminij.

Tip folije

Folija je jedan od najvažnijih dijelova za izradu plastenika. Važno je da traje više od jedne sezone. Folije se razlikuju ne samo po materijalu, već i po boji.

Koja je najbolja vrsta folije? Najčešći materijali od kojih se izrađuju folije su:

 • laminirani film - ovo je jedan od najkvalitetnijih materijala, daje visoku čvrstoću, propušta svjetlost i može se koristiti i za parnu sobu;
 • folija za plastenike - koristi se više za pokrivanje plastenika, ali ljudi je koriste i za folijske biljke - vrlo je otporna i definirana dugim vijekom trajanja;
 • agrofolia - koristi se samo za folijske biljke, UV je stabilan i o kvaliteti ovisi njegov životni vijek.

Ventilacija plastenika

Kvalitetan plastenik trebao bi imati prozore ili neki drugi sustav koji će biljkama omogućiti disanje.

Ako plastenik nije ventiliran, doći će do pojave plijesni ili pregrijavanja, što će uzrokovati probleme u ljetnim mjesecima.


Kako posaditi rotkvicu?

Kako posaditi rotkvicu?

Rotkvice rastu munjevitom brzinom, ponekad i za samo nekoliko dana. Idealan je izbor za početnike u uzgoju, a posebno za neiskusne vrtlare. Rotkvicu možete lako uzgajati bez većih poteškoća u vlastitom plasteniku ili stakleniku čak i zimi.


Uzgoj za početnike u plasteniku

Uzgoj za početnike u plasteniku

Kompletan vodič za uzgoj u plasteniku - Kako započeti uzgoj povrća?

Jeste li već odabrali staklenik ili plastenik? Ako niste, na sljedećim poveznicama pronaći ćete mnogo korisnih savjeta o odabiru pravog proizvoda za vas.