Profesionalni mehaničar, ali i kućni majstor. Bez obzira u koju kategoriju spadamo, vjerojatno smo se svi susreli s potrebom da nešto brzo popravimo, sastavimo ili rastavimo. U tom slučaju na scenu dolazi svačiji najbolji prijatelj — gola set.

Što je gola set? 

Ako u svojoj praksi još niste naišli na postavljeni cilj, nemojte očajavati. Na prvi pogled, komplicirano ime zapravo se odnosi na praktičan set alata i priključaka sa širokim rasponom upotrebe. Osnova svakog gola seta je čegrtaljka, odnosno posebno modificirani ključ namijenjen za zatezanje i otpuštanje matica ili vijčanih spojeva u skučenim uvjetima. Prednost čegrtaljke je njena praktičnost, jer se uvijek zahvata samo u jednom smjeru, zahvaljujući čemu možete spriječiti neželjeno okretanje u suprotnom smjeru. U većini slučajeva setova alata, čegrtaljka je nadopunjena nastavcima i nastavcima, u nekim setovima gola možete pronaći i adaptere za promjenu veličine glave.

Kako odabrati čegrtaljku?

Kao što ste vjerojatno već pretpostavili, pri odabiru odgovarajuće čegrtaljke morat ćete uzeti u obzir nekoliko čimbenika. Najvažnije bi trebalo biti dvoje — kvaliteta obrade i način korištenja. Čegrtaljka treba imati dovoljnu čvrstoću, inače se možda neće moći nositi sa zahtjevnijim spojevima. Na tržištu ćete najčešće naići na čegrtaljke od krom-vanadij čelika koje će bez problema biti dovoljne za kućnu upotrebu. Međutim, ako tražite čegrtaljku za profesionalnu uporabu, potražite alat od kaljenog nehrđajućeg čelika. Pretpostavlja se da ćete raditi sa zahtjevnijim i većim vijčanim spojevima, za koje CrV čelik možda više neće biti dovoljan. Uzmite u obzir i snagu čegrtaljke, tj. veličinu kvadrata i montažnih glava.

U praksi se može susresti pet osnovnih vrsta kvadrata:

  • 1/4" kvadrat s radnim rasponom od 4 — 14 mm
  • Kvadrat 3/8" s radnim rasponom od 6 — 24 mm
  • 1/2" kvadrat s radnim rasponom od 8 — 36 mm
  • 3/4" kvadrat s radnim rasponom od 18 — 50 mm
  • 1" kvadrat s radnim rasponom od 41 — 80 mm

Kako odabrati gola set?

Odabir gola seta vrlo je jednostavan i ovisi o potrebi njegove uporabe. Ako ćete raditi u običnom kućanstvu, dobro će vam odgovarati čegrtaljka od 1/4" ili 3/8". Za profesionalnu upotrebu trebali biste odabrati kvadrat od 1/2" ili 1". Adapteri zupčanika mogu biti rješenje. Mogu lako pretvoriti glavu od 1/4" u verziju od 1/2". Međutim, imajte na umu da rezultat nikada neće biti 100%, te je bolje nabaviti dva odvojena ključa.

Međutim, to ne znači automatski da ćete trebati dva glomazna kofera za alat. Kombinirani gola set s viljuškastim ključevima također može biti rješenje za vas. Implementira dvije čegrtaljke koje možete jednostavno zamijeniti prema trenutnim potrebama. Također ćete biti zadovoljni s 94 komada pribora, zahvaljujući kojima će vam gola set postati univerzalni pomoćnik u svim okolnostima.

U vašem domu sigurno će vas razveseliti praktična garnitura gola u koferu koja se sastoji od 108 elemenata. Kao i u slučaju prethodnog, u kućištu ćete također pronaći dvije vrste čegrtaljki, što će samo povećati svestranost i svestranost seta. Kutija također krije glavu TORX, nastavke za svjećice, nastavke za bitove ili tri imbus ključa tipa L. Od sada vam nijedan nastavak neće nedostajati u vašoj radionici.